Παρασκευή 31 Ιουλίου 2009

Νίκη του προοδευτικού κινήματος η αθώωση του αγωνιστή Οζκιόκ



Το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε ομόφωνα σήμερα την απόρριψη του αιτήματος για έκδοση του Τούρκου αγωνιστή Αρσλάν Ταϊφούν Οζκιόκ. Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία είχε υποβάλει το αίτημα έκδοσης, στηριζόμενη σε κατηγορίες που σχετίζονται με τη δράση του Οζκιόκ στο προοδευτικό κίνημα της γειτονικής χώρας. Το δικαστήριο, όμως, έκρινε τελικά ότι η κατάσταση του ποινικού συστήματος της Τουρκίας δεν εγγυάται μια δίκαιη δίκη, και ότι σε περίπτωση έκδοσης του θα αντιμετώπιζε κίνδυνο βασανισμού και άδικης φυλάκισης.

Αναγνωρίζουμε ότι η μη έκδοση του Οζκιόκ είναι αποτέλεσμα του κινήματος αλληλεγγύης και επισημαίνει ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε την υπόθεση του αγωνιστή Οζκιόκ από την πρώτη στιγμή με κάθε τρόπο. Ενδεικτικά αναφέρουμε την επίσκεψη των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρή Δρίτσα και Τάσου Κουράκη την Τετάρτη 13-5-09 στον Υπουργό Δικαιοσύνης, ζητώντας την άρση της κράτησης του Αρσλάν Ταϊφούν Οζκιόκ, την κατάθεση της ερώτησης στη Βουλή του Τάσου Κουράκη στις 7/ 5/09, του Θοδωρή Δρίτσα στις 20/7/09, καθώς και την κατάθεση στο εφετείο του Τάσου Κουράκη ως μάρτυρα υπεράσπισης του Οζκιόκ.

Η αθώωση του αγωνιστή Οζκιόκ είναι μια νίκη του κινήματος υπεράσπισης των πολιτικών δικαιωμάτων η οποία αποδείχτηκε για μια ακόμη φορά ότι μπορεί να αποτελέσει αντίβαρο στις μεθοδεύσεις των κατασταλτικών μηχανισμών.

To Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια: