Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2009

Για τις ανταποδοτικές «υποτροφίες» στο ΑΠΘ

Η πρόσφατη κίνηση του πρυτανικού συμβουλίου του Α.Π.Θ να προχωρήσει στην ενεργοποίηση των διατάξεων του νέου νόμου πλαισίου σχετικές με το ζήτημα των ανταποδοτικών «υποτροφιών» αποτελεί μια ξεκάθαρη προσπάθεια προσαρμογής του εν λόγω πανεπιστημίου στις επιταγές της αντι-εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης .

Οι ανταποδοτικές υποτροφίες στην πραγματικότητα θεσμοθετούν τη «μαύρη» και ελαστική εργασία των φοιτητών μέσα στο πανεπιστήμιο, οι οποίοι καλούνται να παρέχουν υπηρεσίες σε αυτό για 40 ώρες το μήνα, με αμοιβή κατʼανώτατο 320 ευρώ. Ούτε λόγος βέβαια να γίνεται για ασφάλιση και εργασιακά δικαιώματά για τους φοιτητές.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ συνεχίζει να επιδεικνύει την επιθετικότητά της στους φοιτητές, συνεχίζει να αδιαφορεί, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, για την ανυπαρξία δομών και επιδομάτων φοιτητικής μέριμνας. Με τις ανταποδοτικές «υποτροφίες» προσπαθεί να καλύψει με το ελάχιστο δυνατό κόστος τις πάγιες και διοικητικές ανάγκες των ιδρυμάτων, χρησιμοποιώντας τους φοιτητές ως φτηνό και ευέλικτο εργασιακό δυναμικό. Είναι τέτοια η υποκρισία της κυβέρνησης, που βαφτίζει ως «υποτροφίες» τη μαύρη εργασία των φοιτητών, τη στιγμή που σκοπός των υποτροφιών είναι να ενισχύσει οικονομικά τους φοιτητές, έτσι ώστε να αφοσιωθούν αποκλειστικά στις σπουδές τους.

Σε κάθε προσπάθεια εφαρμογής των αντιδραστικών διατάξεων του νέου νόμου-πλαίσιο, η κυβέρνηση θα βρει τη σθεναρή αντίδραση των φοιτητών και των εκπαιδευτικών. Οι αγώνες μας για την απόκρουση της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης και για δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση συνεχίζονται.

Το Γραφείο Τύπου της Νεολαίας Συνασπισμού

Δεν υπάρχουν σχόλια: